Parfümün Kısa Tarihi - Sansiro Perfume - Mükemmel Kokunuzu Keşfedin
TR
Kokunla Dokun
Blog
Parfümün Kısa Tarihi
01.06.2023 / 07:19

Bilindiği gibi, koku insanlar arasındaki en önemli uyaranlar arasında yer alır.  Fakat yalnızca insan dünyasında değil, hayvanların dünyasında da koku kritik bir öneme sahiptir. Onların dünyasında kokular doğrudan bir iletişim aracıdır.

 Yaşamımızda merkezi bir önem taşıyan “koku” kelimesinin köklerime baktığımızda, “duman” anlamına gelen Latince “fumum” kelimesinden; parfümün ise “uçucu” anlamı taşıyan Latince “per fumum” kelimesinden türediğini görüyoruz.  

Peki, parfümün doğuşu nasıl olmuş ve bugün en önemli sektörlerden biri haline gelen koku sektörü nasıl doğmuştur?

Her ne kadar parfümün doğuşu yakın geçmiş gibi görünse de aslında durum bunun tam tersidir. Arşivlere baktığımızda, parfüm insanlık tarihi boyunca var olan ve yaygın olarak kullanılan bir kokulandırma ürünü olarak karşımıza çıkıyor.  

Öyle ki parfümün tarihi, MÖ 2000'lere kadar götürülebiliyor. Tarihe dönüp baktığımızda, parfümün süreç içinde çeşitli kültürlerde farklı amaçlar için kullanıldığı bilgisiyle karşılaşıyoruz.

Parfümün ilk örneklerine rastladığımız yer ise Atina. Burada, parfümler güzellik ve sağlık amaçlı olarak kullanılmıştır. Parfüm merakı sonrasında Atina’dan Roma’ya sıçramış, Roma İmparatorluğu'nda parfüm zenginliğin bir göstergesi olarak kabul edilmiştir.

Git gide geniş bir coğrafyaya yayılan parfüm kullanımı, Roma’dan Mısır’a uzanmıştır. Mısırlılar tarafından; çiçek, baharat ve diğer doğal maddelerden üretilen kokular hem günlük yaşamda hem de dini törenlerde kullanılmıştır. Mısırlılar, parfümleri üretmekle kalmamış, dünyanın dört bir yanına ihraç etmiştir.

Orta Çağ'da ise parfüm üretimi Avrupa'da İslam dünyasından öğrenilmiştir. Parfüm, Orta Çağ'da da bir önceki çağlarda olduğu gibi zenginler tarafından kullanılmıştır. Ancak, kilise tarafından dönemin ruhunu uygun olarak güvenlik önlemleri nedeniyle bir süre yasaklanmıştır.

Rönesans dönemiyle beraber parfüm yeniden popüler hale gelir. Bu dönemde, İtalyan parfümleri yönetici konumundadır ve parfüm, zenginler tarafından sosyal statülerini korumak için kullanılmıştır.

Sanayi Devrimi ile birlikte, parfüm üretimi daha da gelişir. Yeni teknolojiler sayesinde parfüm üretimi daha hızlı ve verimli hale getirilir. Bu dönemde parfüm üretimi Fransa'da öne çıkmıştır. Buradaki üretimler farklı ülkelerdeki markalara da ilham olmuştur.   

İşte, MÖ 2000’de başlayan parfümün doğuş hikâyesi bugün gelinen son noktada zirveye ulaşmıştır. Parfüm artık hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

Burada ise kritik önem taşıyan bir husus var ki, o da kalıcılığı ve eşsiz kokuları yakalayabileceğiniz parfüm markasının hangisi olacağı. Bizim yanıtımız belli: Sansiro! Sizler de Sansiro’nun kokularını deneyerek benzersiz bir koku deneyimin kapılarını aralamaya ne dersiniz?  

 

 

Sansiro Perfume sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close